Зрозуміла, чому наш часник і при кімнатній температурі зберігається всю зиму, і до наступного врожаю не гірше “нового”: 3 хитрощі
Так, до весни зберігається в погребі або на теплої лоджії, не весь часник в квартирі зберігаємо, але суті не міняє: і в теплі з часником нічого не трапиться місяці і місяці, до +20. +23 він спокійно лежить, не сохне, не проростає, не гниє і вага не втрачає.
А той, який при низькій температурі зберігається – той і зовсім молодого часнику майже конкурент – у всякому разі не так вже й поганий. Ділюся простими спостереженнями і простенькими, але важливими хитрощами справ часникових.
Чому часник добре зберігається всю зиму: 3 простих часникових хитрощі
І нехай говорять, що озимий часник не здатний зберігається довго, що він зберігається не більше 3-4 місяців – і що після Нового року сохне, в’яне, втрачає вагу, псується або проростати надумає.
З нашої Любашою такого не відбувається – це наш практично основний вид часнику, який один час навіть не тільки для себе вирощували – здавали у магазини, для реалізації. І завжди наш часник хвалили, завжди замовляли.
Навіть ось нещодавно знайома, власниця маленького магазинчика, питала – чи немає у цьому році чи часнику у нас на продаж.
І сказала, що дуже даремно немає: з нашим часником “прольотів” не було: навіть якщо взяти багато, і весь він не продається взимку відразу, то збитків у вигляді усушки, втрати ваги немає: лежить як новенький
Ось так без удаваної скромності, але з часткою хвастощів: а це все маленькі напрацьовані на власних помилках нехай простенькі, але хитрощі Які коштували багатьох кілограмів часнику – але і варті того, щоб на них звернути увагу.
Хитрість №1
Пізня обрізка. Після тривалої (до 10-14 днів) просушування в добре провітрюваному сарайчику і на 111, де панує напівтемрява й гуляє вітер, ми часник не обрізаємо коротко.
Обрізаємо “довго” – залишаємо до 20 см стебло – і навіть трохи більше. Та вкорочуємо коріння – але не до самого денця, залишаємо трохи. Потім – при “чистовий” остаточної обрізанні ще вкорочуємо. Чому так краще – третій пункт.
Навіщо часнику стебло? І стебло, і навіть частина листя часнику в перший час після прибирання дуже потрібні.
Доведено, що викопаний часник в перші дні і навіть тижні продовжує вегетацію – і здатний набирати вагу.
Якщо йому залишити надземну частину, зрозуміло – стебло з листям.
Він черпає вологу і харчування з них – і росте. А якщо обрізати відразу і коротко – зростати не буде, а буде сохнуть, зменшуючись у розмірі, втрачаючи вагу. Особливо в теплі, в сухому повітрі.
Про цю помилку вже розповідала: як-то поквапилися на початку нашого вирощування часнику.
І на очах кілька ящиків великого, добірного, як на вітрину обрізаного часнику стали втрачати вигляд вже на початку жовтня: головки виглядали “зморщеними” за рахунок засохлих зубков, самі великі білосніжні зубки ставали трохи зморщеним, кольору слонової кістки. Було прикро, адже необрізаний часник був гарний і в повному порядку.
І не дивно: обрізали коротко, холоди ще не настали – ось і сталося те, що сталося.
Хитрість №2
Ми обрізаємо коротко лише в кінці жовтня, а частіше в листопаді і навіть частина взимку – по мірі необхідності, коли на продаж вирощували, коли часнику багато було. А так – так і зберігали у полотняних мішках та у ящиках в холодному погребі.
Навіщо? Це захищає не тільки від пересихання: стебло – гарантія “герметичності”. Вершина головки часнику не пересихає, не схильна до механічного пошкодження – часник не “розтріпується”, сухі криючі луски щільно прилягають.
Це захищає і від проростання: саме кінчик стебла захищає – навіть при підвищеній температурі у нього немає шанс пустити світло-зелені проростки листочків. І часник менше “відчуває” підвищення температури, захищений зверху залишком стебла. І до вологості неправильної лояльний
Цим методом ще маму навчила Зінаїда Іванівна, на своєму віку виростила 50+ врожаїв часнику.
– Не обрізай коротко, нехай хоч всю зиму “з хвостами” лежить. – І до наступної осені пролежить з ними.
Так і стали залишати часнику по 15-20 або трохи більше сантиметрів стеблинки. А щоб часнику лежати було зручніше, можна зберігати його в зв’язках, пов’язуючи за стеблинки: по 3-5 штук у зв’язці, залежно від розміру. Зв’язки в полотняний мішок і часнику затишно і зручно
Хитрість №3
Про шкідливі корінці. Якщо вершки часнику потрібні, то з корінцями все інакше. Вони йому потрібні, так – але для раннього проростання.
Якщо часнику корінці та вчасно не вкоротити, рано проросте: прикмета, спостереження і порада досвідчених часниководів.
Тому й укорочує часник раніше, щоб в теплі (а частина все ж переносимо в квартиру) не надумав часник рости передчасно – хоч в кінці зими, хоч по весні. Ось такі простенькі зовсім часникові премудрості – але ми їх раніше не знали. І вони нам допомагали зберегти урожай – практично до наступного. В цілості й схоронності.