Кулінарія

Варення з абрикосів бюджетне!

У приготуванні варення з абрикосів немає нічого складного і тим не менш я рекомендую дочитати статтю до кінця, оскільки мова піде про БЮДЖЕТНОМУ варення і в кінці статтю буде лайфхак чому воно таке.

Я купив на ринку дві миски абрикосів вагою близько 3-х кг. Мені дастался вірменський сорт Шалах а що це таке дивіться далі.

Абрикос Шалах також називається Ананасний. Виведений цей ранній сорт був у Вірменії, а потім поширився по багатьом країнам. У Нікітському ботанічному саду він з’явився на початку XX століття. Рекомендується для вирощування виключно в теплих регіонах. Прекрасні смакові якості, простота догляду робить його популярним серед садівників. Плоди абрикоса Шалах великі, вага кожного в межах 50-60 грамів. Забарвлення жовтий, червоний рум’янець буває, але не часто. Форма завжди тільки овальна. М’якоть жовто-оранжева, набагато яскравіше, ніж шкірка, м’ясиста, щільна. Смак приємний, трохи кислить, але більше солодкий і дуже ароматний.

Особисто я кислинки не помітив, навпаки, дуже солодкі абрикоси.

Я переклав всі абрикоси у великий емальований таз для промивання і потім промивши, відділяв кісточки, відділяються дуже легко, перекладав ось у такий друшлаг з піддоном для видалення зайвої вологи. Паралельно відбирав плоди на поїсти. В результаті у мене вийшло два кілограми на варення і кілограм цілих плодів на поїсти.

Розклав у два тазу по кілограму плодів бо якщо варити багато в одній ємності то низ пригорає а верх не кипить! В ідеалі потрібно варити в скляному посуді від 4-х літрів або в нержавіючій сталі з товстим подвійним дном. Засипав у кожен таз по кілограму цукру з розрахунку 1 до 1 причому в лівому тазу плоди і цукор йшли шарами а в правому спочатку плоди а зверху цукор. І все це поставив просочуватися на 3 години бо часу в мене багато. Якщо часу мало, то можна відразу ставити на плиту включивши її на 1. Через три години вийшло те, що на нижньому Якщо класти фрукти і цукор шарами то просочення йде краще!

І що тепер все можна ставити варити на малому вогні у разі моєї електричної плити це положення 3. Закипає приблизно за годину, не пригорає якщо періодично помішувати. Також в процесі потрібно знімати пінку бо це кислота а вона нам не потрібна. Даємо прокипіти 10 – 15 хвилин і вимикаємо вогонь.

Проварювати варення потрібно три рази після кожного з яких йому потрібно відстоятися 6 – 8 годин. І поставивши варити третій раз паралельно запускаємо процес стерилізації банок і кришок.

В кінцевому підсумку з 2-х кілограм абрикосів у мене вийшло 4-е банки ароматного і солодкого варення.