Як не треба їсти смажену картоплю

Ви любите смажену картоплю? Рідко хто її не любить. Це загальновизнані ласощі, прості, смачні і дуже поживні. Ароматна страва з хрусткою та апетитною скоринкою манить до себе багатьох.

Загальновідомо, що смажені блюда не рекомендуються до частого вживання. Зокрема, приготована в такий спосіб картопля. Давайте розберемося із цим питанням.

Почнемо з того, що картопля займає більшу частину раціону росіян. Ми вживаємо його вареним – у супах і як самостійну страву, печемо і смажимо, кладемо в салати та випічку. Чіпси та картопля фрі поширені практично по всьому світу.

Як не треба їсти смажену картоплю

Користь картоплі

Картопля досить калорійна – вуглеводи, що містяться в ній, допомагають швидко наситити організм необхідною життєвою енергією. Також у ньому знаходяться деякі життєво необхідні вітаміни та мікроелементи – вітаміни групи В та С, калій, необхідний для серця та судин. Також у картоплі багато корисної клітковини. Але переважно він складається з крохмалю.

Шкода картоплі

Чому тоді такий корисний коренеплід вважається небезпечним? Справа в тому, що в процесі смаження за високої температури приготування частина корисних речовин – вітамінів розпадається, а шкідливі речовини з’являються.

  1. Пересмажені:
  • олія – рослинна та вершкове;
  • сало;
  • жир при термообробці виділяють канцерогенні речовини.

Тому часто вживати смажені у них страви, зокрема картопля, не рекомендується.

  1. Також від жирної їжі утворюється холестерин, що негативно діє на якість крові та сприяє виникненню холестеринових бляшок у судинах.
  2. Сіль, яка у великій кількості знаходиться в цій страві, затримує воду в організмі, призводить до набряків та збільшення маси тіла.
  3. Ця страва підвищує вироблення жовчі та шлункового соку, чим шкодить шлунку і дає велике навантаження на весь травний тракт. При непомірному вживанні смаженої картоплі можливі різні шлунково-кишкові розлади, типу діареї, метеоризму чи запору.

Як не треба їсти смажену картоплю

Про глікемічний індекс картоплі

Смажена картопля має високий глікемічний індекс та дуже калорійна — у 100 грамах міститься близько 400 кілокалорій, що призводить до набору ваги.

Якщо брати за порцію 200 грам, це покриває добову норму споживання харчової енергії. До того ж, страви з високим ГІ не рекомендуються до вживання хворим на цукровий діабет. Причина проста – крохмаль швидко перетворюється на глюкозу і підвищує рівень глюкози в крові та шкодить хворому.

Як правильно смажити картоплю

При готуванні необхідно дотримуватися всього 5 простих правил:

  • Скибочки різати тонко.
  • Кидати вже в розпечений жир.
  • Використовувати топлену олію.
  • Чи не пересмажувати.
  • Солити перед подачею на стіл.

Зважаючи на вживання смажених картопляних страв, ви не наберете ваги і збережете свою стрункість і здоров’я на довгі роки!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *